Paolo Barchetta

Ajutăm businessurile să crească prin inovație, tehnologie și grijă față de mediu.

Tot ceea ce facem, facem pentru dorința de sustenabilitate și sănătate colectivă.
Paolo Barchetta

Despre agricultura ecologică

Ce motivație ar trebui să ne împingă să abordăm agricultura ecologică ?
În primul rând ar trebui să lămurim câteva aspecte agronomice, care trec cu mult dincolo de sustenabilitatea mediului, la care ar trebui să ne gândim bine înainte de a le aborda. Cu siguranță abordarea trebuie să fie întotdeauna și în orice caz de natură autoregenerativă a solurilor la început, prin protecția deplină a organismelor vii din sol, cum ar fi insectele, milipedele, nematodele, gasteropodele, coadalii și acarienii care participă activ la procesele de descompunere a substanţei organice.
Despre agricultura ecologică
Care sunt pârghiile pe care trebuie să le actionam pentru a realiza acest lucru ?

CREAREA BIODIVERSITĂȚII
Creșterea biodiversității mediului, prin structuri ecologice precum gard viu, poieni, tufărișuri, canale mărginite de siruri de copaci care, dacă sunt gestionate corespunzător, pot juca un rol important în protejarea faunei utile, inclusiv a multor specii prădătoare atât de vertebrate, cât și nevertebrate.

REDUCEREA LUCRARILOR
Reconstruirea solului este scopul principal al practicilor noastre „regenerative”. Pentru a realiza acest lucru ar trebui să fim cu toții de acord că ar trebui să reducem la minimum lucrarile solului. Principiul de bază este de a afecta cât mai puțin solul cu perturbațiile mecanice.

PROTEJAREA SOLULUI
Regenerarea solului inseamna si crearea unui fel de „ scut-armura la suprafața solului”. Menținerea solului acoperit pentru a-l feri de intemperii este foarte importantă. Rădăcinile plantelor vii din sol trebuie să trăiască cât mai mult posibil pentru a hrăni lumea microbiologică care le înconjoară. Ideea este că solul trebuie să fie mereu bine acoperit, practic provocarea noastră este să-l vedem mereu cultivat chiar și atunci când cultura nu este prezenta, menținând astfel vitalitatea macrobiotei sale la maximum.
ROTATIA CULTURILOR
O bună rotație a culturilor depinde întotdeauna de proprietarul terenului, cum il gestioneaza , tinand cont de istoricul câmpului și de restul activității agricole, dar rămâne întotdeauna un ghid pentru combaterea bolilor, daunatorilor și buruienilor. Asolamentul variază de momentul interventiilor la sol (cum ar fi semănatul timpuriu, semănatul târziu, culturile de iarnă, bienale, perene și de îngrășământ verde. Cu rotatiile ne putem dirija cu usurinta diferitele nevoi nutritionale, saracitoare sau amelioratoare. Culturile de acoperire (cover crop) sunt menite să hrănească solul. Important este să nu uităm să nutrim rădăcinile vii din sol care sunt vitale pentru hrănirea creaturilor ce se afla la baza lanțului trofic al solului. Acestea ar fi bacteriile și ciupercile care la randul lor furnizează hrană pentru protozoare, artropode și alte creaturi care se afla mai sus in lantul trofic.
Toate acestea in scurt timp ne vor conduce la o crestere a materiei organice din sol, adevaratul propulsor al fertilitatii solului. Prin absorbirea substanței organice solurile vor avea in timp o structura optima, ceea ce înseamnă că vor retine mai multă apă de ploaie, stocand intocmai ca un burete apa vitală pentru rădăcini și pentru micorizele lor ; in acest fel se genereaza tot mai mult spațiu pentru depozitarea carbonului captat de-a lungul timpului.
Agricultura regenerativă nu este optima doar pentru fermieri, este într-adevăr singura modalitate, dacă este practicată în întreaga lume, prin care omenirea poate avea o speranță in plus de a trăi pe o planetă plăcută. Daca intelegem bine acest principiu este tot mai clar că modelul agriculturii ecologice nu are nimic de a face cu agricultura convențională.

“Cele mai importante lucruri din aceasta viata au fost realizate de oameni care au continuat sa incerce atunci cand totul parea lipsit de speranta.”
D. Carnegie