Mondo Bio conectează oamenii și natura prin agricultură biologic

Ajutăm businessurile să crească prin inovație, tehnologie și grijă față de mediu.

Tot ceea ce facem, facem pentru dorința de sustenabilitate și sănătate colectivă.
Paolo Barchetta
01
Despre Paolo

Paolo Barchetta

Specialist în agricultură bio
Uneori, dacă mă gândesc bine, refăcându-mi drumul vieții, constat cu uimire că toată pasiunea pe care o depun in activitatea mea de adult are ca punct de plecare adolescența, când, fără să imi dau seama, a încolțit în sufletul meu dragostea pentru incredibila lume a plantelor. De ce spun asta? Pentru că îmi amintesc cum, la acea vreme, l-am contestat adesea pe tatăl meu pentru munca fizică grea din câmp la care eram supus și eu în timpul liber după școală. Erau vremuri în care dibăcia mâinilor valora aur, iar agricultura nu era cu totul sub influența pesticidelor.
Înzestrat cu o curiozitate înnăscută pentru plante, am inceput o activitate de cartografiere a ierburilor spontane din imprejurimi, incercând să le înțeleg, să le cunosc cât mai bine, inițial după denumirea populară, iar mai apoi să le clasific științific din punct de vedere botanic. Era evident că pasiunile mele difereau de ale altor copii, care colecționau cartonașe cu fotbaliști, monede, timbre etc. Preocuparea mea de a învăța cât mai multe depre plante s-a manifestat cu mult timp înainte de a ajunge să parcurg studiile universitare de profil.
Între anii 1970 și 1990 s-a produs o schimbare fundamentală în ceea ce privește modul de a face agricultură, cu impact major pe termen mediu și lung. În acei ani creșterea economică a fost puternică și propulsoare, făcându-se trecerea de la o agricultură cu amprentă de subzistență familială sau cu puțin ceva mai mult de atât, la o adevărată agricultură de tip agro-industrială unde logica predominantă era piaţa. Imperativul comun al vremurilor de atunci era progresul tehnicilor agronomice puse în valoare de tot ce apărea nou.
Am trăit ani în care ne-au făcut cu adevărat să credem că orice e posibil, fără limite, că nimic nu poate sta în calea progresului. Doar că astăzi constatăm cu tristețe și îngrijorare lipsa totală de conștiință în ceea ce privește daunele aduse naturii și mediului înconjurător. Mulți au gândit că era suficient doar să producă, restul nemaicontând. Cu siguranță interesul economic a condus procesul de producție mult mai mult decât conștiința.
Impulsul economic a fost atât de mare la acea vreme, toate propunerile seducătoare, încât, fără să-mi dau seama, am făcut un salt mare înainte, trecând de la experiența directă în domeniul fermei agricole, la experiența de tehnician comercial, unde formarea profesională într-o societate multinațională era mult mai puternică, mai motivantă, orientată înainte de toate spre un marketing mereu în mișcare, în schimbare, o experineță în același timp atractivă și impecabilă în managementul ei profesional.
Atunci mi-am dat seama că de fapt adevărata mea pasiune era pentru managementul direct al culturilor, cu respect pentru mediul înconjurător, ce îmi oferea posibilitatea să valorific tot ce am văzut și am învățat de-a lungul anilor, în diferite medii și pe diferite modele de agricultură.

Sincer să fiu, am avut noroc. Am reușit să mă reorientez profesional și să abordez o formă de agricultură ecologică, iar apoi, ca un fel de provocare, am încercat să ajung foarte repede la construirea unor modele puțin diferite față de cele obișnuite de agricultură organică, pe care am văzut că se încearcă a se pune în practică. Evident, că succesul metodelor pe care le propun se bazează pe toate experiențele acumulate, dar mai ales, pe acele tehnici agronomice stăpânite cu responsabilitate, pe învățare continuă, aplicând tehnici rafinate, învățând din erorile trecutului, corectându-le și gestionând cu profesionalism, dedicație și curaj un management de agricultură biologică pe suprafețe întinse, cu logici de activitate, după părerea mea, simplu de înțeles în concept și eficiente în obținerea de rezultate bune.
Aceasta este bogăția mea interioară și, astăzi, pot spune cu mândrie că activitatea mea nu provoacă sau, in orice caz, provoacă foarte puține perturbări în mediul în care operez. Sunt conștient si sunt increzator că tehnica pe care am dezvoltat-o ajută la producerea materiilor prime de bună calitate, ca valoare nutritivă și bază pentru alimente sănătoase.
Știu că putem să muncim și să trăim în armonie cu natura, cu tot ceea ce ne înconjoară, și mă bucur să impărtășesc cu voi tot ce am învățat până acum.
02
Apariții media

Pentru a-i cunoaște mai bine pasiunea lui Pablo pentru plante, mai jos sunt câteva proiecte la care a luat parte pentru a ne face să înțelegem în totalitate ce înseamnă agricultura biologică pentru el, grija față de mediu cât și creșterea prin inovație și tehnologie. Tot în aceste articole Pablo Barchetta oferă și sfaturi utile pentru toți agricultorii, profesioniști și nu numai.
03
Planuri de viitor

Viziunea noastră:

01
Credem în capacitatea noastră de a produce servicii de mediu sociabile si durbaile. Ne dorim porudse de valoare înaltă, și o agricultură rezistentă la schimbările climatice.Viziunea pe termen mediu și lung pentru agricultură și dezvoltarea rurală din România are la bază interconexiunile dintre economie, mediu și societate.
02
Ne dorim să se asigure condițiile de bunăstare la locul de munca, dreptate, sănătate și capacitatea de a produce materii prime, alimente sănătoase, sigure, bogate în conținut, respectând astfel lucrătorii și îndeplinind serviciile sociale și de conduită. În Europa s-au semnalat îmbunătățiri la nivelul comunităților, ce marchează răspândirea și dezvoltarea acestui concept.
03
Prin serviciile de mediu ne propunem să intrăm într-un sistem agricol care este capabil să înceapă să atenueze efectele schimbărilor climatice, respectând, pe cât posibil biodiversitatea care ne înconjoară, dar mai ales să începem să conștientizăm că mediul înconjurător există și că facem parte dintr-un sistem complex.
04
Agricultura ecologică dorește să stabilească un puternic echilibru între spațiul unde se face agricultura și culturile propriu-zise, printr-o planificare corectă a rotației culturilor, folosind culturi de acoperire, prelucrare și control abil al culturilor in ceea ce privește bolile și daunatorii acestora, aplicand-se un control biologic integrat.
Agricultură Biologică vol. 1 + vol. 2 (discount 20%)

Agricultură Biologică vol. 1 + vol. 2 (discount 20%)

Această carte a fost scrisă cu scopul de a ajuta agricultorii spre a se îndepta către un tip de agricultură biologică, intenția fiind aceea de a crea o logică în modul de conducere a unei activități în sectorul agricol biologic, care să fie ușor de întreprins și aplicat, care mai apoi să ducă la rezultate de succes.

Citește mai multe despre carte

Paolo Barchetta este un specialist in agricultura bio care își dorește cultivarea și producerea culturilor, în armonie cu mediul înconjurător, prin aplicarea tehnicilor potrivite

Citește mai multe despre autor

Comandă online