Paolo Barchetta

Ajutăm businessurile să crească prin inovație, tehnologie și grijă față de mediu.

Tot ceea ce facem, facem pentru dorința de sustenabilitate și sănătate colectivă.
Paolo Barchetta

Cum se justifică prețul mai mare ?

În ultimul deceniu, cererea tot mai mare de pe piață a determinat și a solicitat mulți producători să intre în acest circuit al comerțului de nișă care produce mărfuri superioare și sănătase. Din păcate pentru ei, li s-a rezervat o surpriză neplăcută nefiind potrivită pentru toți și mulți au renunțat dat fiindcă acest domeniu este foarte specializat și adeseori cere o cunoaștere științifică mult mai profundă și amplă, atât a pieței cât și a produsului.
Astăzi există multe persoane care încearcă să consume numai hrană biologică (mâncarea bio nu este tratată cu pesticide) chiar dacă încă mai rămâne o bună parte dintre consumatori care în clipa de față încă nu sunt interesați, poate fiindcă nu știu care sunt avantajele și beneficiile acesteia sau încă nu sunt convinși de ele.
Din nefericire pentru fani, produsele biologice au un cost mai mare în comparație cu cele tradiționale și lucrul acesta este valabil și pentru produsele agricole destinate ca hrană pentru animale.
De aici rezultă și motivul principal pentru care mâncarea biologică costă mai mult ; acesta este determinat de procesul de producție care este mult mai scump, fiind necesară mult mai multă mână de lucru specializată pentru îngrijirea culturilor biologice față de cele convenționale întrucât practicile agricole biologice sunt adeseori mult mai complicate (și au nevoie de mai mult timp) față de cele care se bazează pe folosirea pesticidelor pentru gestionarea producțiilor, fără să se mai gândească apoi și la salvarea biodiversității.
În plus, unitățile agricole biologice cheltuiesc mai mult timp și bani pentru a-și proteja culturile cu sistemele de apărare active biologice, deci nu se pot baza pe producții mari; acesta este și unul dintre moltivele pentru care producțiile bio sunt mai mici, în medie, cu 50-60%.
Cum se justifică prețul mai mare ?
În afară de aceasta, toți producătorii, transformatorii sau comercianții (pe filieră) care vând produsele biologice trebuie să fie înregistrați la un organ de control și la alte organe statale cu competențe în domeniu, care au răspunderea de a verifica ca operatorul să își desfășoare activitatea respectând legile din domeniul agriculturii biologice; toate acestea se adaugă motivelor deja indicate și produc alte costuri importante.
În ultimul an din păcate, din cauza prețului energiei nu s-a putut trece fără să se sufere din cauza acestui “tsunami” care este mărirea costului materiilor prime.
Printre factorii care alimentează această explozie a creșterii, este, mai înainte de toate, reluarea producției mondiale după pandemia de Covid-19, la care se adaugă acum și actualul conflict din Europa. Din păcate lipsind materiile prime mai întâi din motive logistice și apoi din cauza sancțiunilor și, pe de altă parte, datorită speculațiilor făcute de unii, prețurile produselor alimentare biologice și non biologice vor crește îngrozitor de mult. Aceste fluctuatii se vor mai manifesta inca pana nu se va termina conflictul din Europa.
De ce trebuie să schimbăm? Ce se pregătește și nu știu prea mulți?
Strategia Farm to Fork este în centrul noului Green Deal european; această nouă direcție are ca obiectiv să facă sistemele alimentare corecte, sănătoase și să respecte mediul înconjurător.
Așadar, Europa ne cere nouă, agricultorilor, să ne reproiectăm sistemele alimentare care reprezintă astăzi aproape o treime din emisiile globale de GHG (gaz seră) care consumă mari cantități de resurse naturale, provoacă pierderi ale biodiversității și adeseori au un impact negativ asupra sănătății; pe de altă parte, această puternică competiție și exploatare a resurselor nu permite și venituri economice echivalente pentru producătorii primari.
Am încredere că în viitor vor fi noi tehnologii și descoperiri științifice care, împreună cu conștiința socială tot mai mare și cu o cerere de hrană sustenabilă vor fi cu siguranță în beneficiul tuturor.
Cred tot la fel de mult că noi, agricultorii și tehnicienii avem voința să construim sisteme alimentare bazate pe un parcurs tot mai sustenabil, creând noi oportunități pentru cei care lucrează în cadrul lanțului alimentar.
Această strategie are drept scop să accelereze schimbarea printr-un sistem alimentar sustenabil care ar trebui să:
- Aibă un impact neutru sau pozitiv asupra mediului;
- Contribuie la atenuarea schimbărilor climaterice și să se adapteze la influenta lor, schimbând cursul deja îndreptat spre pierderea biodiversității;
- Să garanteze siguranța alimentară, alimentația și sănătatea publică asigurând faptul că toți au acces la hrană suficientă, sigură, hrănitoare și sustenabilă;
- Să păstreze accesibilitatea economică a alimentelor și în acelați timp să creeze beneficii economice mai mari și corecte promovând competitivitatea din cadrul acestui domeniu și din cel al aprovizionării din UE;
- Și nu în ultimul rând, să promoveze un comerț corect.
Această direcție definește inițiative atât regulamentare cât și neregulamentare, cu politici agricole și din domeniul pescuitului comune ca instrumente cheie pentru a susține o tranziție justă.
Pentru a face ca Farm to Forks să fie cât mai concretă, Uniunea Europeană a prezentat unele obiective pe care speră să le atingă odată cu dezvoltarea acestui plan. Aceste obiective cuprind:
- Trecerea a 25% dintre toate unitățile agricole din Statele membre la biologic până în 2030.
- Reducerea cu 50% a vânzărilor totale din UE a antibioticelor pentru animale din ferme și de acvacultură;
- Înjumătățirea folosirii de pesticide chimice până în 2030;
- Reducerea pierderilor de substanțe nutritive din sol cu 50% până în 2030, garantând, în același timp, că nu se va pierde fertilitatea solului;
- Reducerea folosirii de fetilizanți chimici cu 20% până în 2030.
De aceea, strategia Farm to Fork are ca scop să facă producția alimentară tot mai sustenabilă, mai ales reducând dependența de mijloacele artificiale pentru creșterea recoltelor.
Chiar din acest concept se înțelege în mod clar că alegerea de a ne hrăni numai cu produse provenind din agricultura și creșterea animalelor în mod biologic înseamnă mai înainte de toate să se aleagă bunăstarea alimentară și respectarea naturii, producând alimente sănătoase, bune și naturale.